Рус Укр
ГлавнаяБлогиКупуємо попкорн, новий політичний сезон починається!
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Купуємо попкорн, новий політичний сезон починається!

1767
"Обіцянка - цяцянка, а дурневі радість" І.Карпенко - Карий "Сто тисяч"...

Обіцянки зниження тарифу або стримування тарифу - це відтермінування, консервування проблем на догоду швидких політичних дивідендів. Вони позитивно сприймаються людьми, але призводять до того, що роками не вирішуються важливі питання систем життєзабезпечення міст - відсутнє стабільне фінансування галузі житлово-комунального господарства.

Інвестиції в оновлення електричних мереж можуть бути сформовані з двох джерел.
 
Перше – власні кошти підприємства, які акумулюються в тарифній складовій – інвестиційній програмі.
 
Друге джерело – злучені зовнішні інвестиції, які треба повертати за рахунок коштів, передбачених в тій же самій інвестиційній програмі. З метою усунення недосконалості інструментів державного регулювання в цій сфері та неправильного їх використання у 2020 році НКРЕКП прийняло рішення про введення в країні RAB-регулювання. Основна мета цих змін - збільшити інвестиції в заміну і оновлення електричних мереж. У 2021 році інвестиції в електричні мережі зросли на 30-40%.
 
Існує ще один ресурс – бюджетні кошти. Їх потрібно передбачити в бюджеті, але останні роки саме від цього старанно відходили, тому що це неринкові механізми. Крім цього, наші колеги з Енергетичного Співтовариства Південно-Східної Європи такі методи не підтримують.
 
Є ще один варіант, схоже до нього КМУ і пристав: тарифи знизити за рахунок невиконання заходів з відновлення основних фондів. Наслідки будуть швидкими – всі згадають що таке «віялові відключення», що були «популярні» наприкінці 90-х. Тоді відключення електроенергії Україна переживала через низькі запаси палива і бартерні розрахунки. У 2014 році після початку війни на Донбасі – через «газову» війну. Третя хвиля неминуче накриє у зв’язку з технічним станом обладнання та мереж. За оцінками Асоціації операторів розподільчих електричних мереж зазначений сектор «характеризувався високим ступенем зносу основного обладнання (до 70%); значними втратами електроенергії (до 20%)».
 
Але ситуація набагато гірше ніж здається! Енергозабезпечення - чи не єдина монополія, яка хоч якось модернізувалась певний період - для цього свого часу і створювалась НКРЕ, що забезпечувала формування тарифів з урахуванням необхідних заходів з оновлення основних фондів. Всі ми знаємо про поступові підвищення тарифів на електричну енергію, виконання/невиконання інвестпрограм.
 
А от такі галузі як водопостачання та водовідведення, газопостачання, теплопостачання – в повному занепаді були вже багато років. Так, на тлі зростаючих вимог суспільства до якості води, якості очищення стічних вод, недофінансування підгалузі водопровідно-каналізаційного господарства як мінімум на дві третини неминуче призведе то того, що в більшості наших міст вода стане формально технічною, а каналізаційні стоки будуть забруднювати наші річки. При цьому виробники бутильованої води почнуть нарощувати потужності, продаючи воду, яка в рази дорожче, а факти забруднення оточуючого середовища з локальних очисних споруд стануть глобальними по всій території України.
 
Але (знову «але»), насправді, проблема фінансування житлово-комунальної галузі з урахуванням платоспроможності споживачів ще більш складна. Популізм знаходить собі чудове підґрунтя саме в країнах зі складним соціально-економічним станом. Це є основною причиною виникнення складних питань фінансування тієї чи іншої галузі. Що інша ситуація в освіті чи медицині!? Ні те ж саме! Тому, щоб відійти від популізму, треба «розкрутити» маховик економіки. Тоді і робочі місця з’являться, і заробітна плата підвищиться, вийде з «тіні», і солідарна пенсійна система запрацює справно.

А зараз, допоки економіка країни в стагнації, будемо дивитися політичні реаліті-шоу по всіх ТБ-каналах і слухати популістичні заяви щодо стримування тарифів або, ще крутіше, їх зниження! Купуємо попкорн, новий політичний сезон починається! 

Дмитро Новицький
 
Комментарии (0)
Блоги