Рус Укр
ГлавнаяБлогиЕнергоефективність та ЕнергоДефективність
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Енергоефективність та ЕнергоДефективність

2818
В Україні вже роками проводяться безліч "мертвих" семінарів, круглих столів, форумів на тему енергоощадності. То чому ж ми у такій ситуації?. Як зрушити з мертвої точки? Дуже просто. Треба РОБИТИ.

 

В Україні вже роками проводяться безліч "мертвих" семінарів, круглих столів, форумів на тему енергоощадності. То чому ж ми у такій ситуації?. Як зрушити з мертвої точки? Дуже просто. Треба РОБИТИ.

Займаюся енергоощадністю з 2007 року. З бюрократією впритул зустрівся з 2010року. Зробив свої висновки, визнав і особисті помилки, але в результаті зумів мислити системно. Було створено Всеукраїнську асоціацію з питань енергозбереження. Реалізовано ряд енергоощадних проектів у різних містах: Стрий, Миколаїв, Золочів, Броди, Бахчисарай, Жидачів.

В основному були проекти оптимізації систем теплопостачання, так як теплоенерго були банкрутами з мільйонними боргами. Головне те, що всі проекти були реалізовані без жодних грантів, кредитів МВФ чи ЄБРР. Все фінансували самі мешканці. Ми показали, що все реально робити. Міняти вікна на нові, утеплятися, встановлювати нові системи опалення. Це могли собі дозволити навіть одинокі та престарілі люди. Головним критерієм успіху було ДОСТУПНА ЦІНА, РОЗТЕРМІНУВАННЯ ПЛАТЕЖУ ТА МІНІМУМ БЮРОКРАТІЇ. Також головне, щоб волю і бажання мав міський голова. З іншої сторони я мав можливість побачити як проводяться "мертві" семінари, наради, форуми, кава-брейки у обласних центрах та в Києві. Повна відірваність від реалій. Таке враження що ці семінари проводять для себе. Щоб відзвітувати про виконану роботу. Головною проблемою є те, що ніхто не знав як практично реалізувати. Всі вміють гарно говорити, та нема кому робити. Окремої уваги заслуговує поширена хвороба в Україні- ГРАНТОЇДСТВО.

Головною ціллю є взяти гроші на гранти. Результатом є виконані одиничні проекти, так як вони є занадто дорогі для пересічного українця. Грантоїд не думає наскільки доступний його проект. Він думає де взяти черговий грант, щоб на ньому далі прожити. Це неправильно. Головним інвестором зараз може бути ПРОСТИЙ УКРАЇНЕЦЬ, навіть із знеціненою гривнею на сьогодні. Ніколи не пізно починати. Треба йти до людей. Пояснювати. Які будуть затрати, та яку економію вони будуть мати. А головне зараз, коли стрімко зросли тарифи.Тільки треба йти з реальними цінами, не надувати їх грантами, доступним кредитуванням та документальним супроводом. Пенсіонер не буде ходити по кабінетах. Це нереально. Цим і користають чиновники. Маємо шанс. Потрібно людям підніматися з диванів. Встановлювати газові лічильники, де їх ще немає. Встановлювати будинкові теплові вузли обліку та регулювання тепла, утепляти будинки. Але треба починати НЕ ГОВОРИТИ- А РОБИТИ.

Європейці тим і відрізняються від українців. Тим, що вони після нарад і семінарів РОБЛЯТЬ РЕЗУЛЬТАТ ТА ЗВІТУЮТЬСЯ ЗА ВИКОНАНУ РОБОТУ. Після всіх виконаних проектів я знаю, що ВСЕ РЕАЛЬНО. Головне бажання щось робити! Мені встидно за тих чиновників, які кажуть що нереально щось зробити по енергоощадності у багатоквартирних будинках. Там пенсіонери. Вони не зможуть. Подивіться на ці фото. Ці люди душою молодші від Вас. Ви головне йдіть до людей. Спробуйте. Тоді і буде результат.

 
Роман Співак
 
Комментарии (0)
Блоги