Рус Укр
ГлавнаяБлогиЖитлові субсидії по-новому
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Житлові субсидії по-новому

2606
В цілому можу лише вітати рішення уряду по житловим субсидіям. Про що так довго говорили та переконували - сталося. Не все, звичайно, але крок однозначно в правильному напрямку.
В цілому можу лише вітати рішення уряду по житловим субсидіям. Про що так довго говорили та переконували - сталося. Не все, звичайно, але крок однозначно в правильному напрямку. Маю надію, що наступним важливим кроком буде грошова монетизація субсидій на рівні споживача. Це кардинально змінить мотивацію субсидіантів до ощадного споживання ресурсів і газу, зокрема.
 
Можу виділити такі зміни (насправді їх набагато більше):
 
1. Соціальний норматив на природний газ для опалення знизився на 10%. При цьому зниження буде більш суттєвим для Вінницької та Хмельницької областей - на 15%, для Тернопільської - на 19%. Разом з тим для окремих регіонів (Закарпатська та Луганська області) він практично не зміниться, а для Миколаївської області навіть зросте на 3,5%. 
 
Для інформації: з 2014 року соціальний норматив на природний газ для опалення переглядався чотири рази та знизився з 11 до 4,5 м3/м2 опалювальної площі. 
 
Моніторинг споживання в ОЗП 2016/17 показав, що питоме споживання на опалення субсидіантами є суттєво вищим ніж несубсидіантів, що є наслідком як завищених соціальних нормативів, так і відсутністю стимулів до економного споживання газу.
 
2. Врешті-решт соціальні нормативи на газ та електроенергію для опалення наблизились за енергетичним еквівалентом. З 1 травня соцнорматив на газ - 4,5 м3/м2 на місяць, що еквівалентно корисні теплоті 30-35 кВт*год/м2/міс. (при теплотворній здатності газу 9,6 кВт*год/м3 та середньосезонному ККД газового котла 70-80%, що є типовою для неконденсайційних побутових котлів); на електроенергію - 30 кВт*год/м2/міс., що відповідає корисні теплоті 29 кВт*год/м2/міс. (при ККД електричного котла 98%). 
 
При цьому соціальний норматив на теплову енергію залишився без змін - 0,0431 ГКал/м2 на місяць, що еквівалентно 50 кВт*год/м2/міс. або в 1,4-1,7 рази більше ніж на газ та електроенергію.
 
Для інформації: в минулому ОЗП ці соціальні нормативи суттєво відрізнялися та становили 5 м3/м2 на місяць (або 34-39 кВт*год/м2 корисної теплоти) та 51 кВт*год/м2 на місяць (або 50 кВт*год/м2 корисної теплоти), відповідно. В ОЗП 2015/2016 цей розрив був ще більшим.
 
3. Обмежено верхню межу площі квартири (120 м2) та будинку (200 м2), на які можуть призначити субсидії.
 
4. При розрахунку доходів домогосподарства враховуються не лише доходи зареєстрованих та фактично проживаючих, а й членів сім'ї осіб, які входять до складу домогосподарства.
 
Що залишає питання та непокоїть:
 
1. Рішення про призначення субсидії в багатьох випадках приймаються комісією, яка зокрема базується на акті обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. Це може призвести до прийняття субєктивних рішень та створює корупційні ризики. 
 
2. Не зрозуміло чому доходи від розміщення депозитів не враховуються до сукупного доходу при призначені субсидій. 
 
3. Важко пояснити чому для ФОПів другої (їх біля 0.6 млн ФОПів) та третьої групи (їх біля 0.43 млн ФОПів), у яких річний дохід до 1,5 та 5 млн грн, відповідно, умовний дохід встановлено на рівні 7,5 та 11,2 тис грн. 

4. Як і зараз передбачається, що перерахування субсидій відбувається від управління соцзахисту до постачальника і не передбачено варіанту, що споживач змінить постачальника, наприклад, газу. Процедура перерахування залишків субсидії від старого постачальника газу новому залишається не врегульованою.  

Олексій Хабатюк
 
Комментарии (4)
Коля Пухов
04 мая 2018 г. 23:44
"По-новому", - значить, гірше. Питання тільки, на скільки гірше?
Коля Пухов
10 мая 2018 г. 23:11
Крім того, у кінці опалювального періоду частину вже наданої "зимової" субсидії забирають назад: споживачі отримують платіжки, де субсидія зазначена із знаком "мінус" і додана до нарахованої суми. Нащо тоді на кожному кроці брехати, що субсидія є бесповоротною?
Коля Пухов
06 июня 2018 г. 22:07
Субсидіями і гарячою водою треба було користуватися взимку, бо літом їх, як правило, не буває.
Коля Пухов
13 июня 2018 г. 19:36
Нічого не сказано про тих людей, які позбавлені засобів існування по незалежним від них причинам, з ініціативи держави. Їм так і буде при нарахуванні субсидії приписуватись "віртуальний" дохід?
Блоги