Рус Укр
ГлавнаяБлогиЗелена енергетика – загроза чи майбутнє?
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Зелена енергетика – загроза чи майбутнє?

2350
З місяця в місяць дуже поважні люди поширюють, м’яко кажучи, неправдиву або перекручену інформацію про зелену енергетику. Дійшло до того, що у відновлюваних джерелах енергії вбачають загрозу!
Як людина, яка працює в галузі понад 10 років, хочу висловити свою позицію.
 
Міф  в Україні найвищі у світі зелені тарифи і найкращі умови для інвесторів.
 
Правда – усі країни на перших етапах розвитку відновлюваних джерел створювали привабливі умови для інвесторів. Зелений тариф – лише частина цих умов. Крім тарифу ще є вартість капіталу (відсотки по банківських кредитах в конкретній країні), умови підключення до мереж, захист права власності, ризики країни. Якщо подивитися на все в комплексі, ми побачимо, що Україна не супер приваблива країна для інвестицій.
 
У нас дорого коштують гроші, щоб підключитися до мереж, потрібно місяцями оббивати пороги багатьох інстанцій, а ще можуть «наїхати» силовики, конкуренти і будь-хто, хто має владу і гроші.
 
Тому не варто розглядати зелений тариф окремо від інших елементів інвестиційного клімату. І дуже важливо пам’ятати, що тариф діятиме до 2029 року включно, лише на першому етапі, щоб інвестори могли повернути вкладені кошти, а далі ми працюватимемо на рівних умовах з іншими виробниками.
 
Міф – лише олігархи заробляють на зеленій енергетиці.
 
Правда – якщо до 2014 року в сектор справді зайшло багато коштів від людей, наближених до влади, то зараз ситуація кардинально змінилася. Більшість інвесторів – іноземні компанії, які повірили в Україну, а також середній український бізнес. А ще – багато українських сімей, які вклали по $5-10 тис і поставили сонячні панелі у себе на будинках. Згадка про олігархів в контексті зеленої енергетики – ніщо інше, як груба маніпуляція, повірте. У ДТЕК Ахметова лише 15% нових встановлених потужностей за останній час.
 
Міф – інвестори хочуть заробити надприбутки і не йдуть на поступки владі.
 
Правда – ситуація, яка склалася сьогодні в галузі, має дві причини. Перша – слабка державна політика в енергетиці, невміння передбачити ризики і правильно збалансувати систему. Друга – поведінка урядовців, яка часто нагадує слона в посудній лавці.
 
Хто визначив правила гри і цілі щодо збільшення частки відновлюваної енергетики? Влада.
 
Хто закликав інвесторів вкладати кошти, бо у державі обмежені ресурси? Влада.
 
Хто останнім часом спробував заднім числом «зрізати» зелений тариф, причому, зробити це в рейдерському стилі? Влада!
 
Тепер питання – а хто після цього довірятиме владі? Питання риторичне. Лише за останній рік інвестори вклали в українську зелену енергетику понад 3,7 млрд євро і сплатили понад 20 млрд грн податків в український бюджет.
 
Скажіть, будь ласка, в Україні багато галузей демонструють подібне цифри? Ні. Тоді чому влада не може організувати нормальний діалог? Не з позиції сили і не намагаючись у когось щось забрати «заднім числом».
 
Переконаний, компроміс завжди можна знайти, було б лише бажання. Але станом на зараз ми бачимо багато наїздів в публічному просторі. А ще кожен місяць в геометричній прогресії збільшуються борги перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел. Наразі «Гарантований покупець» заборгував понад 3,5 млрд грн. Питання – що далі?
 
Міф – зелена енергетика надто дорога для України, давайте від неї відмовимося.
 
Правда – якщо ми підемо таким шляхом, як це хочуть деякі популісти, тоді це буде, мабуть, одна з найбільших помилок в нашій історії.
 
Жодна країна світу, підкреслюю, жодна, не розглядає варіанту повернення у минуле століття і розвитку, наприклад, вугільної генерації, бо вона, начебто дешевша.
 
Натомість, ЄС хоч і відклав низку заходів через пандемію, але підтвердив намір в рамках «зеленої угоди» досягнути цільового показника до 2030 року, а саме скорочення викидів парникових газів мінімум на 50% у порівнянні з 1990 роком.
 
У країнах ЄС і Великобританії частка ВДЕ у загальній структурі споживання наразі складає 43%, тому вони задумане точно виконають. Як і США, Китай, Індія та багато інших.
 
З кожним роком в зелену енергетику вкладають все більше і більше коштів. Бо це екологічно, технологічно і допомагає зменшити вплив людини на навколишнє середовище.
 
Україна теж декларує бажання йти в ногу з усім цивілізованим світом. Навіть створено концепцію Зеленого енергетичного переходу, відповідно до якого 70% усієї електроенергії до 2050 року у нас вироблятиметься з відновлюваних джерел. Це добре, але для цього потрібні кошти. Автори концепції порахували, що кожен рік потрібно залучати інвестиції на рівні 5% ВВП. А це 175-200 млрд грн.

Якщо вірити задекларованому, тоді давайте не поширювати міфи, а сідати за один стіл і знаходити компроміс. Заради майбутнього, яким, власне і є зелена енергетика.  

Іван Надєїн
 
Комментарии (0)
Блоги