Рус Укр
ГлавнаяБлогиВ.Хабібуллін: «Як боротися з житлово-комунальним шахрайством»
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

В.Хабібуллін: «Як боротися з житлово-комунальним шахрайством»

5774
...стосується не тільки всіх споживачів - клієнтів ФІРМИ «ТММ», а й може бути корисно ІНШИМ споживачам житлово-комунальних послуг...
ВІТАЮ! Нарешті починаємо вірити, що СУДОВА ВЛАДА розпочинає "нову еру" - ЕРУ ЗАКОНУ! Ми не дарма витрачали й витрачатимемо надалі час на оновлення й люстрацію та підтримували законопроект 4378-1 «ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ДОВІРИ ДО СУДОВОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ» (http://ncy.org.ua/nova-solidarna-ukrayina-pidtrimuvatime-zakonoproekt-4378-1/).
 ______________________________________
  
Щодо житлово-комунального шахрайства
з РАХУНКАМИ НА КОМУНПОСЛУГИ…
 
Нищівного та найпотужнішого судового удару отримала одна з найвпливовіших БУДІВЕЛЬНИХ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ КОМПАНІЙ.
 
І саме цікаве, що рішення про які піде мова стосується навіть не тільки всіх споживачів житлово-комунальних послуг клієнтів ФІРМИ «ТММ», а й інших споживачів, права яких порушуються та яким дотепер надходять до оплати !!!РАХУНКИ!!! комунальних послуг, які НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ ст.9 Закону "Про бухоблік".
 
Такі РАХУНКИ на оплату житлово-комунальних послуг можуть ігноруватися, а сплачені помилково - витребувані або шляхом переговорів або шляхом судового оскарження.
 
Цей судовий прецедент розпочався у 2012 році.
 
Звичайно, боротися з КИЇВСЬКОЮ КОМУНАЛЬНОЮ МАФІЄЮ марно, але!
 
Я особисто зробив все можливе аби споживач житлово-комунальних послуг отримав належний ДЕРЖАВНИЙ ЗАХИСТ.
 
Коли такий позов подавався у 2012 році багато "фахівців" скептично віднеслися і казали, що "В ЦИХ ПОТУЖНИХ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ШАХРАЇВ" не можливо виграти і в наших чарівних судах отримати державний захист марно.
 
Сьогодні споживач житлово-комунальних послуг виграв, бо виграв закон і права споживача!
 
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ - у х в а л и л а: Касаційну скаргу ФІРМИ «ТММ» - товариство з обмеженою відповідальністю !!!ВІДХИЛИТИ!!!. Рішення Святошинського районного суду м. Києва від 24 жовтня 2013 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 11 грудня 2013 року залишити без змін (http://reyestr.court.gov.ua/Review/38109668).
 
У відповідності до статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів» (Судовий захист прав споживачів): Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд ОДНОЧАСНО ВИРІШУЄ ПИТАННЯ щодо відшкодування МОРАЛЬНОЇ (немайнової) шкоди. Споживачі ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД СПЛАТИ СУДОВОГО ЗБОРУ за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.
 
Вже згадані РАХУНКИ ФІРМИ «ТММ» по оплаті «житлово-комунальних послуг» виявилося були СКЛАДЕНІ З ПОРУШЕННЯМ ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
 
Так статтею 9 цього Закону передбачено, що: підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які ФІКСУЮТЬ ФАКТИ здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи; Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і ПОВИННІ МАТИ ТАКІ !!!ОБОВ'ЯЗКОВІ!!! РЕКВІЗИТИ:
 
 - назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; ОСОБИСТИЙ ПІДПИС АБО ІНШІ ДАНІ, ЩО ДАЮТЬ ЗМОГУ ІДЕНТИФІКУВАТИ ОСОБУ, ЯКА БРАЛА УЧАСТЬ У ЗДІЙСНЕННІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ОПЕРАЦІЇ.
 
Регістри бухгалтерського обліку повинні мати назву, період реєстрації господарських операцій, ПРІЗВИЩА І ПІДПИСИ АБО ІНШІ ДАНІ, ЩО ДАЮТЬ ЗМОГУ ІДЕНТИФІКУВАТИ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У ЇХ СКЛАДАННІ, тобто в даному випадку - у складанні Рахунків на житлово-комунальні послуги.
 
Як вбачається із рахунку фактури (а.с.10) на житлово-комунальні послуги, складений ФІРМОЮ "ТММ" ТОВ, на думку суду він відповідає вимогам ст. 32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та ЧАСТКОВО ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", окрім того , що у рахунку фактурі передбачена графа з назвою посадових осіб, та зазначено, посади, але ВІДСУТНІЙ ПІДПИС ПОСАДОВОЇ ОСОБИ, що підтверджує інформацію що міститься у рахунку-фактурі.
 
Посилання відповідача ФІРМИ «ТММ» на те, що в даному випадку використовується електронний підпис, то вказані твердження !!!НЕ ЗНАЙШЛИ СВОЇХ ПІДТВЕРДЖЕНЬ!!! у ході розгляду справи та !!!НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ!!! змісту наказу №0202106.162\2-01.10.2010 року "Про використання електронного підпису, електронних документів та електронного документообігу та ФІРМИ "ТММ".
 
Окрім того відбитки штампів на рахунку фактурі ( а.с.10) НЕ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ назву підприємства ФІРМИ «ТММ» від імені якого складено документ, як передбачено ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", оскільки відповідач ФІРМА «ТММ» !!!ВИЗНАЛА!!!, що рахунок - фактура на оплату житлово-комунальних послуг !!!Є ФІНАНСОВИМ ДОКУМЕНТОМ!!!, та відображає відтиск юридичної особи, із якої відсутні будь-які цивільно-правові договори де напроти посади Директора департаменту з управління нерухомістю замість особистого підпису та прізвища, ім"я, по батькові зазначено "Київ ФІРМА "ТММ" та замість підпису прізвища, та ім"я, по батькові Бухгалтера департаменту управління нерухомістю зазначено "Відділ експлуатації" що на думку суду !!!Є ПОРУШЕННЯМ!!! в оформленні фінансового документа.
 
Таким чином, !!!ВІДСУТНІСТЬ!!! на Рахунку про житлово-комунальні послуги «ПРІЗВИЩА І ПІДПИСІВ або інших даних, що дають змогу ІДЕНТИФІКУВАТИ ОСІБ, які брали участь у їх складанні» підтверджує !!!НЕПРАВОМІРНІСТЬ ТА НЕЗАКОННІСТЬ!!! наданого Рахунку.
 
В судовому провадженні судів першої інстанції, апеляційної інстанції та касаційної інстанції ДОВЕДЕНО, що згадані РАХУНКИ СКЛАДЕНІ З ПОРУШЕННЯМ вимог ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та ПОРУШЕННЯМ Договору, а також СВІДЧАТЬ ПРО ВІДСУТНІСТЬ ПРАВОВИХ ПІДСТАВ ЇХ ОФОРМЛЕННЯ Й НАДАННЯ ТА ВІДСУТНІСТЬ БАЖАННЯ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У ЇХ СКЛАДАННІ, НЕСТИ за це ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.
 
Отже,  Судами першої інстанції, апеляційної інстанції та касаційної інстанції вирішено:
 
(1) вирішено ВИЗНАТИ ДІЇ Відповідача – ФІРМА «ТММ», НЕПРАВОМІРНИМИ (ПРОТИПРАВНИМИ) ТА НЕЗАКОННИМИ, які ВИРАЗИЛИСЬ У ПОРУШЕННІ: вимог Закону України «Про захист прав споживачів», Договору та у Рахунках виходив з тарифів на житлово-комунальні послуги, які складені з ПОРУШЕННЯМ вимог ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;
 
(2) вирішено ЗОБОВ’ЯЗАТИ Відповідача - ФІРМА «ТММ» надати (надавати) Рахунок, згідно Договору, ЯКИЙ БИ ВІДПОВІДАВ Договору та ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
 
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ - у х в а л и л а: Касаційну скаргу ФІРМИ «ТММ» !!!ВІДХИЛИТИ!!!. Рішення Святошинського районного суду м. Києва від 24 жовтня 2013 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 11 грудня 2013 року залишити без змін (http://reyestr.court.gov.ua/Review/38109668).
 ______________________________________
  
Щодо житлово-комунального шахрайства
з ВІДКЛЮЧЕННЯМ ВОДОПОСТАЧАННЯ…
 
Самовільне відключення ФІРМОЮ "ТММ" споживачів від мереж централізованого ОПАЛЕННЯ та постачання ГАРЯЧОЇ води забороняється і є протиправним.
 
Судом встановлено, що відповідач ФІРМА "ТММ" виконує послуги ЛИШЕ З УПРАВЛІННЯ будинком (групою будинків), та НЕ Є ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ або виконавцями комунальних послуг, в даному випадку послуг з гарячого водопостачання.
 
Між відповідачем ФІРМОЮ "ТММ", як споживачем, з відповідними компаніями, які мають ліцензії на централізоване постачання теплової енергії для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання, були УКЛАДЕНІ ДОГОВОРИ, зокрема договір на надання послуг з виробництва та постачання теплової енергії № 340305 від 01.12.2010р.. з Акціонерною енергопостачальною компанією «КИЇВЕНЕРГО» про надання послуг споживачу, ФІРМА "ТММ" про БЕЗПЕРЕБІЙНЕ ПОСТАЧАННЯ теплової енергії у вигляді гарячої води на межу балансової належності для потреб опалення — в період опалювального сезону, для гарячого водопостачання — протягом року згідно із заявленими споживачем величинами приєднання теплового навантаження.
 
Як вбачається з вищенаведених норм діючого законодавства України, процедура припинення постачання теплової енергії споживачу має певний порядок та може здійснюватись ЛИШЕ ПОСТАЧАЛЬНИКОМ (ВИРОБНИКОМ) ОСОБИСТО або іншими особами за попереднім погодженням постачальника (виробника).
 
Відповідач ФІРМА "ТММ" НЕ Є ПОСТАЧАЛЬНИКОМ (ВИРОБНИКАМИ) теплової енергії. Відтак суд дійшов до висновку, що ПРИПИНЕННЯ постачання теплової енергії позивачам було здійснено ФІРМОЮ "ТММ"  з !!!ПОРУШЕННЯМ!!! діючого законодавства України.
 
Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ, розглянувши касаційну скаргу ФІРМИ "ТММ", на рішення апеляційного суду м. Києва від 27 листопада 2013 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ФІРМИ «ТММ» у х в а л и в:
 
У відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до ФІРМИ «ТММ» - товариства  з обмеженою відповідальністю про визнання неправомірними дій, поновлення надання послуг за договором, за касаційною скаргою ФІРМИ «ТММ» - товариства  з обмеженою відповідальністю, на рішення апеляційного суду м. Києва від 27 листопада 2013 року ВІДМОВИТИ (http://reyestr.court.gov.ua/Review/36473147).
 ______________________________________
 
 Щодо житлово-комунального шахрайства
з ДОДАТКОВИХ КОМУНПОСЛУГ…
  
Додаткові комунальні послуги, які надаються ФІРМОЮ "ТММ" мають ПОГОДЖУВАТИ, а не повідомляти про них. Тобто, тільки шляхом !!!ПИСЬМОВОГО ПОГОДЖЕННЯ!!! з співвласником, а не !!!повідомленням!!! останнього про зміну тарифів.
 
Зазначене спростовує посилання апелянта ФІРМИ "ТММ" про те, що оплата наданих відповідачем ФІРМОЮ "ТММ"  послуг із залученням !!!ДОДАТКОВИХ!!! матеріальних та трудових ресурсів у порівнянні з встановленими нормативами !!!не є квартирною платою, розмір якої встановлений Розпорядженням, а є !!!ПОСЛУГАМИ, що надаються для поліпшення комфортного проживання поза послугами з утримання будинків споруд і прибудинкових територій, надання яких не заборонено.
 
Колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду міста Києва проте зазначає, що чинним законодавством передбачено порядок їх надання та оплати ШЛЯХОМ !!! ПОГОДЖЕННЯ !!! З СПІВВЛАСНИКОМ, А НЕ ПОВІДОМЛЕННЯМ  !!! ОСТАННЬОГО ПРО ЗМІНУ ТАРИФІВ НА ПОСЛУГИ з утримання будинку та прибудинкової території та послуг з !!! утримання служби охорони, як зазначає апелянт ФІРМА "ТММ" в своїй скарзі (http://reyestr.court.gov.ua/Review/35961426).
 ______________________________________
 
Щодо житлово-комунального шахрайства
з ПЕРЕРАХУНКУ КОМУНПОСЛУГ…
 
При виставленні РАХУНКІВ за надані послуги відповідач ФІРМА "ТММ" самостійно, БЕЗ УЗГОДЖЕННЯ з позивачем вніс в рахунки пункт «Утримання служби охорони». Також відповідач ФІРМА "ТММ" безпідставно нараховує позивачу витрати за тарифом у розмірі 4,76 грн. за 1 кв. м. замість 3,19 грн. за 1 кв. м., як це передбачено розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 31 серпня 2009 року № 979.
 
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, - у х в а л и л а:
 
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю ФІРМА "ТММ" ВІДХИЛИТИ. Рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 25 квітня 2012 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 04 вересня 2012 року залишити без змін. (http://reyestr.court.gov.ua/Review/29624702).
 ______________________________________
  
Щодо житлово-комунального шахрайства
з ПЕРЕНЕСЕННЯ ДАТИ ВВЕДЕННЯ БУДИНКУ…
 
Перенесення дати введення будинку до ЕКСПЛУАТАЦІЇ має бути оформлено ДОДАТКОВОЮ угодою. Наявний лист ФІРМИ "ТММ", у якому відповідач ФІРМА "ТММ" визнає, що строк введення будинку до експлуатації переноситься...
 
Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ , - у х в а л и л а:
 
... Оскільки договором визначений !!!ОРІЄНТОВНИЙ!!! строк введення будинку до експлуатації (до 31 серпня 2007 року), то у разі невиконання цього обов'язку у встановлений строк, у силу п. 13.1 договору ПЕРЕНЕСЕННЯ ЦІЄЇ ДАТИ !!!мало б бути ОФОРМЛЕНО сторонами ПИСЬМОВО, зокрема ДОДАТКОВОЮ УГОДОЮ!!! Крім того, у матеріалах справи наявний лист ФІРМА "ТММ" від 24 березня 2008 року № 312/03-м/в, у якому відповідач ФІРМА "ТММ" визнає, що строк введення будинку до експлуатації переноситься (а.с. 39) (http://reyestr.court.gov.ua/Review/38112007).
 ______________________________________
  
Щодо житлово-комунального шахрайства
ВІДКРИТО РЯД КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ…
 
Відносно службових осіб ФІРМА «ТММ» за порушення прав споживача відкрито ряд КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ: Єдиний реєстр досудових розслідувань - №42012110080000017, №42012110000000049, №42012110000000250, а також РЯД ІНШИХ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ.
Вадим Хабібуллін
 
Комментарии (0)
Блоги