Рус Укр
ГлавнаяБлогиВійна влади з зеленою енергетикою: програють усі, а найбільше – кожен з нас
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Війна влади з зеленою енергетикою: програють усі, а найбільше – кожен з нас

1770
Здається, в Україні немає більших хапуг, аніж інвесторів і власників в об’єкти зеленої енергетики. «Пролобіювали високі тарифи», «грабують населення», «наплювати на країну».
Здається, в Україні немає більших хапуг, аніж інвесторів і власників в об’єкти зеленої енергетики. «Пролобіювали високі тарифи», «грабують населення», «наплювати на країну».
 
Ви серйозно?
 
Камон!
 
Зараз точно 2020-й рік, а не 1921-й? При владі «зелені», чи, можливо, «червоні»?
 
Не хочу нікого ні в чому звинувачувати, але за останній час українська влада відчутно «полівішала» і почала поводити себе, як рейдер-комуніст. Але ж ми начебто будуємо сучасну ринкову економіку? Беремо приклад з Німеччини, Польщі, а не з Венесуели чи Росії, вірно?
 
Тоді чому влада тримає пістолет у скроні інвесторів і ось-ось натисне спусковий гачок?
 
Якщо хтось думає, що ситуація, яка склалася в енергетиці, його не стосується, повідомлю погані новини – ще й як стосується. Програють усі.
 
Поясню чому.
 
- Інвестиції
 
В українську зелену енергетику вклали понад $10 млрд. Лише торік ця сума склала близько $4 млрд. Однак на цьому можна ставити крапку. Кілька місяців маніпуляцій і залякувань відбили бажання щось вкладати в наші відновлювані джерела.
 
- Довіра
 
Тут все очевидно. Як можна довіряти владі /країні, яка не виконує взяті на себе зобов’язання, не платить гроші за вироблену електроенергію, заганяє виробників в боргову яму, та ще й хоче «заднім числом» змінити правила гри?
 
- Техногенні катастрофи і дефіцит електроенергії
 
Можливо, хтось не в курсі, але зараз ми просто експлуатуємо те, що будувалося ще за часів радянської влади. Потужності ТЕС і ТЕЦ зношені більше, ніж на 80%. Вже через 5-10 років нам потрібно буде починати виводити з експлуатації блоки АЕС. Як ми вироблятимемо електроенергію, якщо старе потрібно буде закривати, а нового не буде? Нові сонячні, вітрові та інші електростанції за деякий час могли б замінити старі генеруючі потужності. Могли б, але чи замінять? Поки незрозуміло, як влада вирішуватиме питання модернізації усієї енергетичної інфраструктури без коштів інвесторів. Стратегії немає.
 
- Технології
 
Відновлювана енергетика є однією з найтехнологічніших. Тут щомісяця з’являється щось нове. Компанії по всьому світу працюють над тим, щоб здешевити вартість виробництва і підвищити власну ефективність. Відмовляючись від зеленої енергетики, ми перетворюємося на таке собі «Сомалі XXI століття». Чесно кажучи, я знаю лише одну країну, яка публічно проти переходу на відновлювані джерела і воліє зупинити час. Це Росія. Ми точно хочемо бути схожими на своїх сусідів?
 
- Екологія і здоров’я людей
 
Увесь цивілізований світ працює над тим, щоб зменшити викиди в атмосферу і стати кліматично нейтральними. За даними ВООЗ, хвороби, спричинені забрудненим повітрям, щорічно вбивають близько 7 млн людей. Ми й далі хочемо спалювати вугілля, мазут? Чи все ж будуватимемо екологічно чисті електростанції і збережемо життя сотень тисяч українців?
 
Ми скільки завгодно можемо вірити у байки про дешевий сир у мишоловці, або ж низькі тарифи на електроенергію – найнижчі у Європі, але рано чи пізно за все прийдеться платити.
 
Вибір за нами. Особисто я переконаний, що у війні влади з зеленою енергетикою програють не інвестори. Програє кожен з нас і уся країна. Інвестори врешті-решт знайдуть можливість повернути втрачене. Якщо не тут, то деінде. Така природа підприємництва. А ось Україна може залишитися на узбіччі нової світової енергетики.
 

Така ціна популізму і необдуманих рішень.  

Іван Надєїн
 
Комментарии (2)
Коля Пухов
14 июня 2020 г. 21:57
У спекотну погоду замість гарячої води можна подавати теплу. І мабуть ніхто скаржитись не буде, навіть якщо за неї будуть брати плату, як за гарячу. Це все-таки краще, ніж відключення .
Коля Пухов
14 июня 2020 г. 22:12
Якщо замість гарячої води пустять теплу, то постачальник зекономить на підігріві газ, а споживач нічого не програє (на відміну від повного відключення).
Блоги