Рус Укр
ГлавнаяБлогиВипробовання способів миттєвого реагування на погіршення якості річкової води
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Випробовання способів миттєвого реагування на погіршення якості річкової води

2323
Нещодавно у лабораторії Деснянської водопровідної станції фахівці-гідробіологи Київводоканалу випробували тестовий прилад біомоніторингу.

 Експеримент проводився спільно з Київським інститутом гідробіології, відділом фізіології водних тварин та представниками німецької фірми, що спеціалізується на водопідготовці і технологіях пов’язаних із захистом навколишнього середовища. Технологія біомоніторингу працює з 1996 року – подібні прилади і системи, розповсюджені у Швеції та Франції, однак аналогів в Україні немає.

Під час випробування прилад з 8-ми спеціальними сенсорними камерами помістили у резервуар з річковою водою, що надходить на очисні споруди водопровідної станції. Вісім організмів, розміром до 1 см, розмістили у камери резервуару окремо один від одного. Під час їхнього дихання та руху в середині кожної камери відбувається зміна частот електромагнітного поля, що у вигляді діаграми відображається на комп’ютері. Таким чином програма біотестування відслідковує, або нормальну життєдіяльність організмів, або стресову ситуацію. Як тільки відбувається забруднення води, живі істоти реагують і лаборанти отримують сигнал-попередження про необхідність здійснення аналізу.

Під час тесту у резервуар з проточною водою додали інтоксикант – хромат калію, щоб відслідкувати поведінку бокоплавів та швидкість їх реакції на забрудник. Організми діяли по-різному, тому для більш чіткої сумарної картини біомоніторингу їх кількість має сягати від 16 екземплярів.

Для обслуговування приладу лаборантам необхідно пройти спеціальне навчання, що триватиме близько тижня та включатиме вивчення програмного забезпечення і навичок підтримки життєдіяльності бокоплавів.
Про необхідність пошуку шляхів цілодобового моніторингу якості річкової води, з якої «готують» питну воду киянам, йшлось на засіданні з питань посилення антитерористичних заходів у столиці, за участю наукових установ Києва, що контролюють та аналізують якість питної води і місті, керівництва Київводоканалу та міста.

Наразі контроль якості річкової води проводиться у лабораторіях та інститутах, де за певними методиками хімічні показники визначаються протягом 2-3 годин, а мікробіологічні дослідження займають близько трьох діб. Отже, вода з річок, що потрапляє до очисних споруд водопровідної станції, повинна проходити цілодобовий моніторинг. Біотестування – один з  найдієвіших методів такого контролю, адже ефективно оцінити якість річкової води можуть лише живі організми, які населяють ці водойми.

Тестування приладу триватиме протягом місяця.

Довідка:
Організми «Gammaridea», або бокоплави, за допомогою яких здійснюється біотестування,  належать до класу вищих раків та розповсюджені у Десні та Дніпрі, в районі басейну Чорного моря. Залучені до експерименту бокоплави, вирощені у Києві в Інституті гідробіології, відповідають Держстандарту, регламентовані законом про організми, які можна застосовувати для зазначеного методу тестування. Ракоподібні вирощені у «чистих» умовах, тобто не адаптовані до забрудненого середовища, завдяки чому їх реакція на погіршення води швидша. Суб’єкти потребують взаємозаміни кожні два тижні і харчуються висушеним листям вільхи.

Київводоканал
 
Комментарии (0)
Блоги