Рус Укр
ГлавнаяБлогиСпоживачі з протестом перекривають дороги: аналіз підняття тарифу "Полтавагаз"
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Споживачі з протестом перекривають дороги: аналіз підняття тарифу "Полтавагаз"

2110
Протестуючі перекривають дороги по всій Україні, вимагаючи зниження тарифу на транспортування газу. Розберемось, що ж викликало різке зростання тарифів. Найбільш дивовижними причинами виявились декілька факторів.
Вже другий місяць поспіль протестуючі перекривають дороги по всій Україні, вимагаючи зниження тарифу на транспортування газу.  Епіцентр спротиву прийшовся на Полтавську область – перекривали дороги в Лубнах, Пирятині, Кременчуці та декілька раз у самій Полтаві. 
 
Якщо проаналізувати підняття тарифу на послуги розподілу природного газу за декілька років АТ "Полтавагаз", то побачимо доволі стрімке зростання: з 0.60 грн/куб.м (з ПДВ) у 2018 році до 2,31 грн/куб.м (з ПДВ) у 2021 році та можна зрозуміти чим викликано незадоволення протестуючих. 
 
Розберемось, що ж викликало різке зростання тарифів. Найбільш дивовижними причинами виявились декілька факторів. 
 
Перший з них – методика розрахунку, що розроблений державою. Розрахунок ведеться за кількістю постачання газу торік. Тому падіння споживання пандемічного року в 35% викликало автоматичне здороження на ті ж відсотки. Що б пом’якшити коливання неврожайних років в економіці зазвичай беруть середні показники виробництва за п’ять років. Рівно так вираховують споживання і в енергетиці. Цей розрахунковий казус легко виправляється постановою уряду. Це як би мовити "з однієї сторони пароплаву".
 
А з іншої сторони – користуючись відсутністю будь-якого контролю приватники, що сидять на чужій трубі, захотіли собі геть усе. Підвищення зарплат, оновлення автопарку, підвищення компенсацій за технологічний газ, збільшення вартості супутнього газу та, ось тут потрібно бути дуже уважним -  87 млн на встановлення 30 тисяч лічильників у кухнях житлових будинків!
 
Всі ж розуміють, що в місті рівня Полтави шляхом словесних перепалок, штурханини,  відключень будинків від газопостачання під надуманими причинами та інколи стрілянини вдячних споживачів у відповідь, вдається в рік забезпечити лічильниками лише три багатоквартирних будинки максимум. Це триста лічильників. Не тридцять тисяч – триста!
 
Другий фактор - сама процедура прийняття тарифу. Кожна зміна тарифу повинна пройти громадське обговорення. У самій Полтаві вирішили не морочитися з громадськістю, а просто провели збори трудового колективу. 
 
Є, правда, у протоколі зборів «представник Полтавської ОДА». Але ні ім'я, ні прізвища його не вказано, такий собі "no name". І до того ж він «не з’явився». 
 
Ніде правди діти – був представник громадського фонду «Горобина». Йому іти просто недалеко – його адреса збігається з адресом головного офісу АТ "Полтавагаз". Але із-за однієї людини називати збори трудового колективу на об’єкті з постійною відомчою охороною прямо так «відкритим обговоренням» це занадто помпезно.
 
Згідно з протоколом громадське обговорення відбулось, порішали то й порішали. Так завжди рішались «нормальні» громадські слухання.
 
Але куди креативніше поступили в Лубнах – там запросили на громадське обговорення всіх. Тільки в дуже цікавий час – у наступний день після виборів.  Коли всі  дотичні до політики працюють у штабах чи виборчих комісіях.  Тому прийти змогли одна-дві людини, які не могли вплинути на хід голосування. Але… Перекриття доріг і розповіді літніх людей про «не можу купити молока і масла все відаю за комунальне» змусили депутатів всіх рівнів терміново ставати фахівцями в тарифоутворенні. 
 
Представники практично всіх фракцій на цьому тижні відвідали Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пройшли там інтенсивні курси та тепер запрошують газорозподільні компанії до себе з візитом «у відповідь». 
 
Враховуючи заявлене мітингувальниками бажання 15-го січня о десятій зайняти зелену залу облради на безстрокове користування, запрошення до діалогу розіслані на 14 січня 14 годину. 
Лариса Макієнко
 
Комментарии (0)
Блоги