Рус Укр
ГлавнаяБлогиПро програму заміни лампочок
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Про програму заміни лампочок

1636
У мене вже років 10 усюди стоять LED-лампи, і отримані за програмою - підуть на полицю, під наступні заміни згорівших ламп.
Що я буду робити?

Чесно отримаю свої п'ять ламп.

Чи буде з цього ефект щодо зниження енергоспоживання?
 
Ні. Тому що у мене вже років 10 усюди стоять LED-лампи, і отримані за програмою - підуть на полицю, під наступні заміни згорівших ламп. 
 
Тобто в моєму випадку ефект від програми - 0 кВт*год зменшення споживання і 250 грн. зменшення витрат моєї сім'ї в майбутніх періодах за рахунок отриманної товарної субсидії.
 
Скільки таких в країні як я? По моїй бульбашці - всі. А інших можна оцінити по відділу Електротехніка в Епіцентрі - зал забито енергозберігайками, полиці з жарівками знайти можна тільки спитавши продавців.
 
Що треба зробити?
 
Для початку перестати в уряді тягати цікаві проекти між командами, і залучати до їх реалізації спеціалістів з  профільного міністерства і регулятора (Міненерго і НКРЕКП чомусь в програмі навіть не згадано). 
 
Прив'язав би отримання ламп до конкретної площадки обліку (кодифікація є - тільки бери).
 
Провів би під програму верифікацію споживачів - так, Хьюстон, у нас проблема в галузі: ПУП і ОСР не знають хто їх споживачі, хтось платить і добре. В цьому році НКРЕКП навіть окрему постанову приймала щоб стимулювати - не допомогло. І зараз видача дозволів на нові контракти по зеленому тарифу для домогосподарств шкутильгає з цієї ж причини - немає ідентифікації.
 
Ну і найголовніше - по факту зробив би верифікацію отриманого ефекту. З прив'язкою це можливо зробити. Бо просто роздати - просто. Але задача уряду - оцінювати ефект. В тому числі для майбутніх проектів.
 

"За державу обидно". Бо у нас якось повелось що весь позитив - з посмішками на сцену і в смартфон, а вал проблем вирішувати, то нехай галузеві міністерства самі розгрібають.  

Олександр Карпенко
 
Комментарии (0)
Блоги