Рус Укр
ГлавнаяБлогиЧому Герус раніше домагався низьких цін на е/е, а сьогодні вже вимагає їх зростання?
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Чому Герус раніше домагався низьких цін на е/е, а сьогодні вже вимагає їх зростання?

2386
«Головний енергетик» країни заявив що на ринку електроенергії відбуваються маніпуляції які призводять до необгрунтованого падіння ціни електроенергії.
«Головний енергетик» країни заявив що на ринку електроенергії відбуваються маніпуляції які призводять до необгрунтованого падіння ціни електроенергії. Є декілька фактів, про які я вже писав окремими постами і настав час зібрати картинку до купи.
 
1. Восени пан Герус домагається відкриття імпорту електроенергії з Росії. Це обвалює ціни на електроенергію на оптовому ринку до першого історичного мінімуму – 91 коп. за кВт-г.
 
2. Герус мовчить. Великими імпортерами із Росії та Білорусі стають небайдужі Герусу компанії: “Юнайтед Енерджи”, яку пов’язують з Коломойським, та “Нова енергетична компанія” О. Притики, який є другом Андрія Геруса. На двох ці компанії імпортували до 300 млн кВт-годин російської/білоруської електроенергії.
 
3. Листопад. Оновлення в правилах ринку, зроблені НКРЕКП, призводять до нового історичного падіння ціни до 89 коп. Але найголовніше, ці зміни, публічно підтримані Герусом, відкрили можливість для маніпуляцій на ринку, — до так званої «торгівлі повітрям».
 
4. Журналіст Головньов на сторінках Бізнес-Цензору публікує список найбільших торговців повітрям. Перше місце займає «НЕК» Притики. За два дні до публікації Оператор ринку демонструє цей список Герусу в присутності інших трейдерів. Він його ігнорує і мовчить.
 
5. Розголос ситуації вимагає від НКРЕКП, у тому числі під моїм тиском, змінити правила та закрити схему. Однак розслідувань не відбулось. Ті ж трейдери, близькі до Геруса та до деяких членів НКРЕКП, продовжують торгувати й досі.
 
Сьогодні ціна впала знову — вже до 86 коп. “Авторів” цього падіння декілька:
 
По-перше, це саме НКРЕКП. Правила роботи цього ринку, прайс-кепи, прайс-кепи для ГарПоку, умови продажу на балансуючому ринку з відстрочкою, відсутність відповідальності за невиконання прогнозного балансу затверджені в нормативних актах НКРЕКП.
 
По-друге, на цих перекосах, як я описав вище, хтось заробляв. І навіть відомо, хто.
 
По-третє, не хочу навіть і думати, що НКРЕКП — ручний орган, члени комісії якого керуються Герусом. Не хочу вірити, що вони туди призначені після співбесіди з ним, і саме він заводив їх “за руку” на благословіння до пана Володимира.
 
По-четверте, Закон про НКРЕКП прийнятий у 2019 р. робився для того, щоб це ручне управління «незалежним» регулятором було оформлене юридично. Інструмент — «конкурсна комісія»: три з п’яти членів якої мусять затверджуватися Комітетом з енергетики, тобто Герусом. Але щось пішло не так, депутати прозріли і більшості у Геруса в комітеті більше немає. Відповідно немає трьох членів конкурсної комісії, немає комісії та зірвано план ротації, що порушує закон України!
 
По-п’яте, Герус увесь час домагався низьких цін, і лише сьогодні вимагає їх зростання. Чому так? Відповідь, яку бачу я, така: попереднє зниження не шкодило близьким до Геруса трейдерам, так як з Росії та Білорусі вони постачали ще дешевше, а при торгівлі повітрям саме низька ціна була запорукою паразитування на Енергоатомі.
 

Сьогодні ж ці трейдери втрачають гроші від низької ціни. Так само, як раніше втрачав Енергоатом, Укргідроенерго, ТЕС, ГарПок. Сподіваюся, СБУ, до якої звернувся мій колега-депутат Герус, розслідує усі ці факти. 

Олексій Кучеренко
 
Комментарии (0)
Блоги