Рус Укр
ГлавнаяБлогиА хорошие скидки для тех кто вел себя хорошо....или плохо?
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

А хорошие скидки для тех кто вел себя хорошо....или плохо?

3935
О так назывемых "скидках" на коммунальные услуги и их влияние на коммунальные предприятия
 Відомою істиною про те, що «редкий казак не любит халявного добра» вирішили скористатися місцева влада славного міста Нікополя, що на Дніпропетровщині. Справа в тому, що з січня міська влада знизила тариф тим боржникам, які офіційно пообіцяють віддати борги і регулярно платити за послугу. Новоспечені справні платники, а таких уже за інформацією газети «Сегодня» 1164 особи, замість 9,24 грн. за кв. м сплачуватимуть зі своєї кишені 7,94 грн. за умови укладання договору реструктуризації боргу. Знижку на 1,30 грн. за кожен «квадрат» обігрітої житлоплощі отримали всі споживачі, які до 20 числа кожного місяця оплачують рахунки, споживачі, які не отримали субсидію сплачуватимуть за тарифом 5,54 грн. за кв. м. Аналогічну знижку – 3,70 грн. – отримали сім'ї, в яких живуть інваліди 1 та 2 груп, а також діти-інваліди.
Такий «атракціон небаченої щедрості» став можливий, тому що міськрада Нікополя  компенсувала КП «Нікопольтеплоенерго» 500 тис. грн. з місцевого бюджету. Як результат - жителі Нікополя, за повідомленням очільників місцевої влади, атакують офіс КП «Нікопольтеплоенерго», щоб укласти договори на погашення боргу за опалення.
Якщо відкинути ейфорію, в яку впали жителі Нікополя від цього непересічного кроку місцевої влади, якому забезпечено піар національного масштабу, та миттєвий позитивний настрій, який викликає «нікопольська знижка», та здійснити аналіз події прагматичним, незалежним поглядом, то оцінити факт надання мешканцям Нікополя знижок на опалення однозначно позитивно неможливо.
З юридичного боку, можливість надання таких знижок органами місцевого самоврядування в оплаті за отримані комунальні послуги не передбачено жодним нормативно-правовим актом України. Більш того, в жодному законодавчому акті, який регулює порядок встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, саме слово «знижка» не вживається. Навпаки, приписи ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» забороняють органам місцевого самоврядування встановлювати збиткові тарифи комунальниками, вимагає від них встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги в   розмірі   не   нижче   економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, а в разі встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, що унеможливлює отримання   прибутку, забезпечення відповідного відшкодування   різниці в тарифах. Крім цього, Постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» не передбачена можливість встановлення різних рівнів тарифів для різних категорій споживачів – фізичних осіб. Таким чином, приймаючи рішення про надання «знижок» в оплаті за опалення, а фактично встановивши тарифи на послуги централізованого опалення для «Нікопольтеплоенерго» у розмірі, що не відповідають реальним витратам на їх виробництво, міська влада Нікополя вийшла за рамки правового поля, а такі дії не можуть вважатися позитивними.
З економічного боку, факт встановлення міською владою Нікополя тарифів на опалення у розмірі, що не відповідають реальним витратам на їх виробництво, який спеціалістами з піар-технологій вдало було названо «знижкою», навіть з урахуванням надання 500 тис. грн. з міського бюджету у вигляді компенсації такого кроку, однозначно негативно відіб’ється на фінансовому стані «Нікопольтеплоенерго». Причин тому декілька.
По-перше, в місті Нікополі мешкає більше 120 тис. населення, більша половина з яких є потенційними споживачами центрального опалення, крім цього «Нікопольтеплоенерго» опалює 15 дитячих садків, 20 шкіл, підприємства, установи, організації (всього більше 600 тис. кв. м. опалювальної площі). Всі разом ці споживачі здійснюють реалізацію теплопостачальному підприємству приблизно 5,4 млн. грн. в місяць. Надання «знижки» в оплаті за комунальні послуги в розмірі 1,3 грн. з кожного квадратного метра опалення означає, що реалізація підприємства зменшиться практично на 1 млн. грн. кожного місяця, а це приблизно 10-12 млн. грн. за рік чистих збитків. З огляду на це, виділені місцевою владою Нікополя 500 тис. грн. в якості компенсатора збитків підприємства аж ніяк не рятують «Нікопольтеплоенерго», цих коштів ледве вистачить, щоб компенсувати додаткові збитки підприємству лише за січень місяць.
По-друге, як свідчить практика, коефіцієнт корисної дії, тобто економічний ефект від укладених договорів реструктуризації, буде практично дорівнювати нулю. Згадайте 2003 рік, коли було прийнято Закон України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної  плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» , який дозволяв надавати розстрочку до 5 років боржникам за комунальні послуги. Тоді також офіси комунальних підприємств брали в облогу боржники, які дивились в очі і обіцяли гасити борги, однак отримавши таку бажану субсидію одразу ж забували про свої обіцянки і борги продовжували рости. Про неефективність таких заходів свідчить статистика: 2004 рік – заборгованість з ЖКП становила 8 млрд. грн., 2006 рік – заборгованість з ЖКП становила 9 млрд. грн., 2010 рік – заборгованість з ЖКП становила 10 млрд. грн., на 1 січня 2012 року – борг становить практично 12 млрд. грн., тобто заборгованість має тенденцію тільки до збільшення не зважаючи на реструктуризацію боргів. Таким чином, «Нікопольтеплоенерго» ризикує не отримати повного погашення заборгованості за договорами реструктуризації, натомість 100% отримає додаткові збитки від наданих згори міською владою «знижок», оскільки затверджені тарифи не відшкодовуватимуть всіх витрат підприємства, а місцевий бюджет не зможе 12 місяців підряд надавати дотації на погашення різниці в тарифах.
Виникає питання, яке завжди ставили давньоримські юристи: Qui prodest (Кому це потрібно)? Кому потрібно комунальне підприємство свідомо доводити до неплатоспроможності за рахунок штучного зменшення існуючого рівня тарифів та нарощування обсягів збитків як показника діяльності підприємства майже по мільйону гривень в місяць? Відповідь проста: міська влада Нікополя в ситуації, коли рейтинги недовіри як владі, так і  опозиції щодня додають по декілька пунктів, перед осінніми виборами до Верхової Ради України, які стануть днем «Д» для всіх політичних сил, надавши «знижки» за послуги опалення, вирішила будь-що покращити ставлення до влади мешканців свого міста, нехай навіть за рахунок  доведення до стану неплатоспроможності «Нікопольтеплоенерго», адже відомо, що мета виправдовує засоби. До того ж, тепер є чим звітувати перед Прем’єром українського уряду Миколою Азаровим, який дав доручення негайно переглянути у бік зменшення плату за комірне всім органам місцевого самоврядування, адже доручення повністю виконане, гнів мешканців з приводу несправедливих тарифів погашений як вогнегасником магічним словом «знижка».
Але чи не за дорогою ціною платимо для підвищення позитивного іміджу влади в очах потенційних виборців, адже у випадку збанкрутування «Нікопольтеплоенерго» через додаткові збитки, які  викликані наданням «знижок»  боржникам з комунальні послуги, наступні вибори будуть відбуватися в холодних приміщеннях, які опалюватимуться «буржуйками»…..
Андрій Осадчий
 
Комментарии (2)
SERGEY3
21 февраля 2012 г. 15:21
Вывод первый - несмотря на все рапорты о фактически 100 % оплате услуг ЖКГ , на практике очередной миф . Вывод второй - у каждого здравого абонента платящего вовремя и те кто платит на перед (представте есть и такие)должен возникнуть резонный вопрос - А НАХРЕНА !
Андрій Осадчий3
21 февраля 2012 г. 15:29
согласен полностью с Sergey, зачем теперь платить вовремя если все равно поймут, простят, да еще и долги рассрочат, да еще и скидку дадут...Даешь заботу о должниках в ЖКХ!!!!!!
Блоги